Strony

środa, 24 lipca 2013

Babeczki drożdżowe z wkładką

                           Tak to jest jak człowiek coś wymyśli i zrobi coś innego. Miały być cebularze a wyszły drożdżowe babeczki z nadzieniem. Ale i tak było pysznie.
Przepis bierze udział w konkursie


LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY


  • Ciasto :
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1,5 szk ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie :
  • 300 g mielonki tyrolskiej
  • 1 cebula
  • 100 serka topionego ( powinien być jak najtwardszy )
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili do smaku
  • Dodatkowo :
  • odrobina mleka
  • makczytaj dalej :

  • Do miski wrzucić drożdże i wymieszać je z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę i wyrobić miękkie ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do przykrycia użyć ściereczki ). Gdy ciasto rośnie składniki nadzienia pokroić w kostkę i dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie. 
  •  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 10 cm i układać we wgłębienia blachy do muffinek wysmarowanej olejem tak aby trochę ciasta wystawało po za wgłębienie.. W środek nakładać porcje nadzienia, brzegi posmarować mlekiem i część babeczek posypać makiem. Tak przygotowane babeczki zostawić do podrośnięcia. 
  • Gdy podrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut. Upieczone babeczki wyjąć i lekko przestudzić. Podawać na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno. ( Z tych składników wyszło mi 18 babeczek )

9 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają:) chyba też sobie takie zrobię:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładne :) lubie drożdżowe wypieki na wytrawno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mnie naszła ochota na schrupanie takich babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają! Koniecznie do wypróbowania na długie, leniwe śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo smakowicie: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję za miłe komentarze i zapraszam skorzystania z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale babeczki !!! Podziwiam i chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.