Przepis bierze udział w konkursie
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
- Ciasto :
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1,5 szk ciepłej wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- Nadzienie :
- 300 g mielonki tyrolskiej
- 1 cebula
- 100 serka topionego ( powinien być jak najtwardszy )
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili do smaku
- Dodatkowo :
- odrobina mleka
- makczytaj dalej :
Do miski wrzucić drożdże i wymieszać je z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę i wyrobić miękkie ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do przykrycia użyć ściereczki ). Gdy ciasto rośnie składniki nadzienia pokroić w kostkę i dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie.- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 10 cm i układać we wgłębienia blachy do muffinek wysmarowanej olejem tak aby trochę ciasta wystawało po za wgłębienie.. W środek nakładać porcje nadzienia, brzegi posmarować mlekiem i część babeczek posypać makiem. Tak przygotowane babeczki zostawić do podrośnięcia.
- Gdy podrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut. Upieczone babeczki wyjąć i lekko przestudzić. Podawać na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno. ( Z tych składników wyszło mi 18 babeczek )
świetnie wyglądają:) chyba też sobie takie zrobię:) świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńale ładne :) lubie drożdżowe wypieki na wytrawno :)
OdpowiedzUsuńAż mnie naszła ochota na schrupanie takich babeczek :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! Koniecznie do wypróbowania na długie, leniwe śniadanie;)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie: )
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe komentarze i zapraszam skorzystania z przepisu :)
OdpowiedzUsuńWspaniale babeczki !!! Podziwiam i chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam je zrobić, są smaczne i takie inne.
Usuń