- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szk mąki pszennej typ 500
- 1,5 szk cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 250 g margaryny Kasia
- 1/2 szk oleju
- 1 łyżka kakao
- 1 budyń cytrynowy
- odrobina żółtego barwnika spożywczego
- 4 łyżki suchego maku
- cukier puder do posypania babki
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym na puszystą masę. Gdy dokładnie się ubiją dodawać pokrojoną
na kawałki miękką margarynę. Po dokładnym zmiksowaniu masy jajecznej z
margaryną dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać.
Następnie wlać olej i wszystko połączyć. Z białek ubić na sztywno pianę
ze szczyptą soli. Dodać ja do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto
podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel i barwnik, do drugiej
mak a do trzeciej kakao, czwartą część zostawić bez niczego. Foremkę
keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę bez dodatków,
rozsmarować po dnie foremki. Część z kakao wymieszać i wyłożyć na jasną
masę. Potem wymieszać część z makiem i także wyłożyć do foremki na
część z kakao. Na koniec wymieszać masę z kisielem i jako ostatnią
warstwę wyłożyć do blaszki. Dowolny nóż włożyć z jednej strony foremki
do samego dołu i przeciągnąć nożem przez długość foremki. Blaszkę z
ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45
minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
Wyszło pięknie! Uwielbiam takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńRobię podobną-jest bardzo smaczna i lekka,tak jak piszesz:)
OdpowiedzUsuń