- 800 g papierówek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
- 3/4 szk płatków migdałowych
- 1 szk rodzynek
- 200 g brązowego cukru ( użyłam w kostkach )
Papierówki po umyciu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić na
mniejsze kawałki i wrzucić do szerokiego rondla. Dusić je aż lekko się
rozpadną a potem dodać migdały i chwilę dusić od czasu do czasu
mieszając. Po około pięciu minutach dodać cukier i mieszać aż się
rozpuści a następnie dodać rodzynki i dusić całość 5 minut. Gorącym
dżemem napełnić słoiczki ( u mnie 3 słoiczki takie na dżem ), szybko
zakręcić i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w zimnym miejscu. Gdy
dżemy mają być na zimę pasteryzować słoiki przez 5 minut.
Zrobiłam wczoraj papierówki wg Pani przepisu. Wyszły wspaniałe i są bardzo smakowite. Mogą być fantastycznym deserem w zimowe dni :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń