Strony

czwartek, 15 sierpnia 2013

Torcik z masą kubusiową i śmietanową

                            Wiele opinii usłyszałam i czytałam na tema masy z soku Kubuś. Zdania były bardzo podzielone, oczywiście musiałam sama się przekonać. I tak jak dla mnie masa smaczna ale jednak to nie to co budyniowa, śmietanowa czy inna. Ciasto ogólnie smaczne ale czy masa jest taka wow ? Obawiam się, że nie. Chłopcom oczywiście ciacho smakowało, bo Oni wszystko lubią. Ja osobiście wolę ciasta przekładane innymi masami.

  • Biszkopt :
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kubusiowa :
  • 950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak )
  • 1 szk wody
  • 3 budynie śmietankowe ( po 30 g )
  • 3 łyżki cukru
  • Masa śmietanowa :
  • 350 ml śmietany 30 %
  • 1 szk gorącej przegotowanej wody
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • posypka kolorowa do ciast
czytaj dalej :
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem i cukrem pudrem na sztywno. Dodać żółtka i chwilę mieszać aż się połączą. Następnie dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach a potem całkowicie go wystudzić po wyjęciu z formy i przekroić na 3 placki.

Masa kubusiowa :
Sok wlać do garnka i zagotować. Budynie wsypać do wody, dodać cukier i wymieszać. Do gotującego się soku wlać mieszankę budyniu i energicznie mieszając zagotować i chwilę jeszcze gotować. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm a na jej dno ułożyć pierwszy krążek ciasta. Wylać połowę gorącej masy tak aby wlała się w szczelinę miedzy biszkoptem a tortownicą i a resztę rozsmarować po biszkopcie. Przykryć drugim krążkiem i wylać drugą część masy tak samo jak pierwszą i przykryć trzecim krążkiem. Całość przestudzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.

Masa śmietanowa :
Galaretkę pomarańczową rozpuścić dokładnie w szklance wody i zostawić do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno a pod koniec ubijania dodać galaretkę i wymieszać. Galaretkę wstawić do lodówki aby się lekko ścięła ale tak aby można nią było dekorować tort. Tort wyjąć z lodówki i zdjąć obręcz. Masę śmietanową nałożyć do dekodera lub rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować nią tort na górze. Na koniec tor posypać posypką i ponownie wstawić go do lodówki na około 40 minut.

2 komentarze:

  1. Świetnie wygląda! Fajny pomysł na szybkiego torta!

    OdpowiedzUsuń
  2. masa kubusiowa brzmi intrygująco, szkoda, że efekt, jak piszesz, bez szału :) le i tak wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.