Strony

niedziela, 26 stycznia 2014

Gulasz wieprzowy z kurkami i kalafiorem


rozwiń i czytaj przepis :

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 200 g blanszowanych kurek ( użyłam mrożone )
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szczypty cukru
  • 3 łyżki oleju
  • do smaku :
  • kucharek w płynie
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • ok. 600 ml wody
  • 1/4 szk śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu )
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć do zrumienienia, w międzyczasie dodać cukier i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać kurki. Podlać wszystko wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Na koniec dorzucić różyczki kalafiora, koperek, dusić kilka minut i zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką. Gulasz zagotować i podawać z ziemniakami lub kaszą.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.