rozwiń i czytaj przepis :
- 5 czerwonych cebul
- oliwa
- 120g mąki pszennej typ 500
- 2 duże jaja ( 3 małe )
- 100ml półtłustego mleka
- 15g tymianku (najlepiej świeży, ja użyłam suszony)
- 2 liście laurowe ( można pominąć )
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka musztardy angielskiej ( lub innej )
- sos worcestershire ( opcjonalnie )
- wywar warzywny lub kostka rosołowa warzywna ( 500 ml )
- opcjonalnie – ser z niebieską pleśnią do wykończenia na czubku cebuli
PRZYGOTOWANIE:
Na
początek należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 4 cebule obrać, umyć i
odciąć tylko dolną część z korzonkiem aby cebule swobodnie i stabilnie
stały stały. Naciąć na krzyż od góry na 3/4 cebuli zostawiając resztę
nie naciętą. Uważając aby cebule się nie rozpadły oprószyć w środku solą
i pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w blaszce o wymiarach 25 x 30 cm.
Można użyć od razu 4 mniejszych pojemniczków do zapiekania. Wszystko przykryć folią aluminiową i piec cebule około 50-60 minut. Potem do miski wbić jajka, dodać mąkę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Teraz wlewając mleko nadal dokładnie mieszać.
Cebule wyjąć z piekarnika a piekarnik nastawić na 220 stopni. Przygotowanym ciastem polać dookoła cebule i posypać ziołami. Tak przygotowane wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać 30 minut w przypadku gdy będą się piec w dużej blaszce a 20 minut gdy będą to pojedyncze i mniejsze naczynia. Należy pamiętać aby nie otwierać drzwiczek. W przypadku gdy piekarnik mocno grzeje można wyjąć gdy ciasto będzie puszyste i lekko zrumienione.
Gdy cebule się pieką na patelnię wlać odrobinę oliwy, piątą cebulę posiekać i wrzucić na patelnię i podsmażyć do miękkości. Następnie dodać ocet balsamiczny, podlać jedną łyżkę wody, doda łyżkę musztardy i mąkę i połączyć. Wlać bulion i dokładnie mieszać aby nie było grudek.
Sos gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji około 10 minut (ja gotowy sos dodatkowo zblendowałam).
Po upieczeniu wyjąć cebule z piekarnika, polać sosem, można posypać serem i podawać np. z sezonowymi warzywami.
Można użyć od razu 4 mniejszych pojemniczków do zapiekania. Wszystko przykryć folią aluminiową i piec cebule około 50-60 minut. Potem do miski wbić jajka, dodać mąkę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Teraz wlewając mleko nadal dokładnie mieszać.
Cebule wyjąć z piekarnika a piekarnik nastawić na 220 stopni. Przygotowanym ciastem polać dookoła cebule i posypać ziołami. Tak przygotowane wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać 30 minut w przypadku gdy będą się piec w dużej blaszce a 20 minut gdy będą to pojedyncze i mniejsze naczynia. Należy pamiętać aby nie otwierać drzwiczek. W przypadku gdy piekarnik mocno grzeje można wyjąć gdy ciasto będzie puszyste i lekko zrumienione.
Gdy cebule się pieką na patelnię wlać odrobinę oliwy, piątą cebulę posiekać i wrzucić na patelnię i podsmażyć do miękkości. Następnie dodać ocet balsamiczny, podlać jedną łyżkę wody, doda łyżkę musztardy i mąkę i połączyć. Wlać bulion i dokładnie mieszać aby nie było grudek.
Sos gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji około 10 minut (ja gotowy sos dodatkowo zblendowałam).
Po upieczeniu wyjąć cebule z piekarnika, polać sosem, można posypać serem i podawać np. z sezonowymi warzywami.
super pomysł :-)
OdpowiedzUsuń