rozwiń i czytaj przepis :
- 2 saszetki kaszy jęczmiennej ( po 100 g )
- 600 g żołądków z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 4 łyżki posiekanego pora ( zielona część )
- 250 g blanszowanych kurek ( użyłam mrożonych )
- bulion warzywny
- do smaku :
- sól czosnkowo - ziołowa
- pieprz czarny
- curry
- czerwona czubryca ostra
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Żołądki
dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Cebulę i marchew obrać,
umyć i pokroić : marchew w półplasterki a cebulę w kostkę. W szerokim
rondlu rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć. Następnie dodać
cebulę, marchew i por i dalej smażyć około 3 minuty.
Wsypać kaszę, przesmażyć, podlać jedną szklanką bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut. Potem dodać przyprawy i gdy kasza wchłonie bulion ponownie podlać, dodać kurki i dalej dusić. Danie od czasu do czasu mieszać i dusić do miękkości kaszy w miarę potrzeby podlewając bulionem.
Danie nie ma być ani za suche ani nie powinno być za rzadkie od nadmiaru bulionu. Podawać na gorąco.
Wsypać kaszę, przesmażyć, podlać jedną szklanką bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut. Potem dodać przyprawy i gdy kasza wchłonie bulion ponownie podlać, dodać kurki i dalej dusić. Danie od czasu do czasu mieszać i dusić do miękkości kaszy w miarę potrzeby podlewając bulionem.
Danie nie ma być ani za suche ani nie powinno być za rzadkie od nadmiaru bulionu. Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.