rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 3/4 szk jogurtu naturalnego gęstego ( w temperaturze pokojowej )
- 1/2 szk ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- Dodatkowo :
- olej do wysmarowania foremki
- otręby pszenne prażone do wysypania foremki
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże
dokładnie połączyć z cukrem aż do płynnej masy. Jogurt wymieszać z wodą,
dolać do drożdży, dodać olej i sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i
wyrobić ciasto. Gdy będzie wyrobione przełożyć ciasto do miski, lekko
oprószyć je mąką i zakryć ściereczka do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją
objętość ponownie je wyrobić i lekko można skręcić aby miał po
upieczeniu nierówną powierzchnię. Podłużną foremkę o wymiarach 32x14 cm
wysmarować olejem i wysypać otrębami. Do przygotowanej foremki przełożyć
ciasto, zakryć ponownie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy
podrośnie upiec chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a piec 40
minut. Po upieczeniu wyjąc chleb z foremki i wystudzić na kratce.
na pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuń