Strony

środa, 5 lutego 2014

Ciasto - serce dla ukochanej osoby

                             Już trochę lepiej się czuję więc upiekłam dla swoich facetów pyszne ciacho w kształcie serca. Co prawda do Walentynek jest jeszcze trochę czasu ale może ktoś się skusi i przepis wypróbuje. Ciacho ekspresowe i smaczne.


rozwiń i czytaj przepis

  • Biszkopt:
  • 5 jajek ( M )
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 op kremu karpatka
  • 2 szk mleka 3,2%
  • 200 g miękkiego masła
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Potem dodać żółtka i delikatnie połączyć a następnie przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i barwnikiem. Wszystko wymieszać ale delikatnie. Tortownicę w kształcie serca ( 26 x 24 cm ) wysmarować na dnie masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut a potem wyjąć biszkopt z formy, wystudzić i przekroić na dwa placki. Połowę mleka zagotować w garnku a drugą połowę wymieszać z mieszanką kremu na karpatkę. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając chwilę gotować aż masa zgęstnieje. Masę wystudzić. Do miski włożyć masło, chwilę je miksować mikserem a potem nadal miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu i mieszać aż masa będzie gładka. Biszkopty można nasączyć dowolnym płynem ( u mnie herbata owocowa ). Pierwszy placek ułożyć na talerzu, rozsmarować krem i przykryć drugim plackiem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby się ładnie związało. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem za pomocą wyciętego szablonu.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.