Przepis bierze udział w konkursie
rozwiń i czytaj przepis :
- Gulasz :
- 600 g świeżej szybki wieprzowej
- 1 cebula
- kawałek młodej kapusty ( 200 g )
- 1 biała papryka
- 3 młode marchewki
- 1 garść żółtej fasolki szparagowej
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól morska z magnezem do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili do smaku
- kucharek w płynie do smaku
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- ok. 500 ml filtrowanej wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Placki :
- 1 kg ziemniaków ( młodych )
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól morska z magnezem do smaku
- pieprz czarny do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Gulasz :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa obrać, umyć i kapustę i paprykę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, marchew w plasterki a natkę posiekać. Na patelni lub w garnku rozgrzać kila łyżek oleju i wrzucić mięso. Smażyć na złoto brązowy kolor a następnie dodać cebulę i ją zrumienić. Dodać przygotowane warzywa, podsmażyć około 2 minuty a potem wlać wodę oraz dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z mąką ziemniaczaną i zagęścić nią sos, zagotować i przykryć pokrywką.
Placki :
W czasie, gdy gulasz się dusi obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem dodać do nich jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać masę ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać olej i kłaść na gorący porcje ciasta ( ja używam łyżki do lodów ) lekko rozpłaszczając. Placki smażyć na złoty kolor aby były chrupiące. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym a następnie układać na talerze razem z przygotowanym gulaszem piętrowo. ( Można podać według swojego upodobania ).
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa obrać, umyć i kapustę i paprykę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, marchew w plasterki a natkę posiekać. Na patelni lub w garnku rozgrzać kila łyżek oleju i wrzucić mięso. Smażyć na złoto brązowy kolor a następnie dodać cebulę i ją zrumienić. Dodać przygotowane warzywa, podsmażyć około 2 minuty a potem wlać wodę oraz dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z mąką ziemniaczaną i zagęścić nią sos, zagotować i przykryć pokrywką.
Placki :
W czasie, gdy gulasz się dusi obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem dodać do nich jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać masę ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać olej i kłaść na gorący porcje ciasta ( ja używam łyżki do lodów ) lekko rozpłaszczając. Placki smażyć na złoty kolor aby były chrupiące. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym a następnie układać na talerze razem z przygotowanym gulaszem piętrowo. ( Można podać według swojego upodobania ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.