rozwiń i czytaj przepis :
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 4 młode marchewki
- 1 cebula
- 250 g młodej kapusty
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 szk wydrylowanych czereśni
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ostra papryka do smaku
- 600 ml wody lub bulionu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kucharek wpłynie do smaku
- 2 płaskie łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby
namoczyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pokrojone mięso
wrzucić do rozgrzanego garnka i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i kapustę i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz natkę
pietruszki. Chwilę smażyć, dodać odsączone grzyby i zmiksowane
czereśnie. Dodać przyprawy i podlać wodą lub bulionem. Dusić pod
przykryciem do miękkości mięsa. Gulasz w razie konieczności jeszcze
doprawić i zagęścić mąką rozrobioną z odrobiną wody, po czym zagotować.
Podawać gulasz z ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.