Strony

poniedziałek, 24 lutego 2014

Moja szarlotka


rozwiń i czytaj przepis :

  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g margaryny Kasia
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 500 g papierówek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce robota z nożami do siekania. Pulsacyjnie połączyć je i włożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Przełożyć je do miski, wsypać, mąkę, cynamon i cukier i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 rozkruszyć do formy o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną i za pomocą dłoni lub jakiegoś płaskiego naczynia ubić w formie robiąc na bokach podwyższenie. W środek wyłożyć przygotowane jabłka i pokruszyć na górze resztę ciasta. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.