rozwiń i czytaj przepis :
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g margaryny Kasia
- 100 g brązowego cukru
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- 500 g papierówek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Wszystkie
składniki ciasta umieścić w misce robota z nożami do siekania.
Pulsacyjnie połączyć je i włożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto.
Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek. Jabłka umyć,
obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Przełożyć je do
miski, wsypać, mąkę, cynamon i cukier i wymieszać. Ciasto wyjąć z
lodówki, 2/3 rozkruszyć do formy o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną
i za pomocą dłoni lub jakiegoś płaskiego naczynia ubić w formie robiąc
na bokach podwyższenie. W środek wyłożyć przygotowane jabłka i pokruszyć
na górze resztę ciasta. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 175
stopni przez 50-55 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Alez mi "smakuje" to zdjecie!,hmm,wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda, bardzo lubię szarlotki:)
OdpowiedzUsuń