rozwiń i czytaj dalej :
- 5 jajek ( rozmiar M )
- 2 czubate łyżki masy krówkowej kakaowej
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 2 szk mąki tortowej
- 1/2 szk cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1/2 szk mleka
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Miękkie
masło utrzeć w misce mikserem z obydwoma cukrami. Następnie wbijać po
jednym jajku cały czas ubijając. Gdy składniki się połączą przesiać mąkę
razem z proszkiem do pieczenia i połączyć ciasto. Wlać mleko, chwilę
mieszać i rozdzielić ciasto na dwie miski. Nie muszą być równe porcje
ciasta, do jednej części dodać masę i kakao i wymieszać. Formę do babki o
średnicy u góry 23 cm wysmarować margaryną i wysypać mąką. Oba ciasta
nakładać na przemian w formie a potem patyczkiem do szaszłyków
przemieszać co pozwoli ciastu ułożyć się w finezyjne wzorki. Formę z
ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 70 minut.
Upieczoną babkę zostawić na 10 minut w lekko uchylonym piekarniku a
potem wyjąć ją na kratkę i wystudzić a na koniec posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.