rozwiń i czytaj dalej :
- 1 kg świeżego boczku bez skóry
- 6 plastrów salami ( grubej )
- 3 plastry cebuli
- sól czosnkowo ziołowa
- pieprz kolorowy
- chili
- majeranek
PRZYGOTOWANIE:
Boczek
umyć, osuszyć i oprószyć dość mocno przyprawami. Na płacie boczku
rozłożyć plastry salami ( jeśli mamy salami cienką należy użyć więcej
plasterków ) i posikane plastry cebuli. Boczek zwinąć w roladę i za
pomocą sznurka wędliniarskiego zawiązać aby rolada nam się nie
rozwinęła. Z wierzchu posypać roladę solą i majerankiem i odstawić ją na
godzinę. Po tym czasie położyć roladę na dnie naczynia żaroodpornego (
użyłam pokrywki ) wysmarowanym masłem. Naczynie z boczkiem wstawić do
piekarnika, nastawić temperaturę na 180 stopni i od momentu zgaszenia
lampki oznaczającej nagrzanie piekarnika piec boczek przez godzinę.
Potem boczek wyjąć, wystudzić, odciąć sznurek wędliniarski i pokroić
boczek w plastry.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity.Często robię różne rolady z boczku,znaczy się z różnymi farszami.Ja jednak przed zrolowaniem,rozbijam go dobrze tłuczkiem i trochę rozciągam,a częściej nacinam nacinakiem do mięsa.To taki przyrząd z 51 nożykami,a potem stosuję taki mały trick,żeby mi się nadzienie nie rozsypywało podczas krojenia.Posypuję całość suchą żelatyną, a następnie związuję i piekę.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą żelatyną a i nacinacz też przydatny. Może sobie taki kupię, mięsko na pewno jest wtedy delikatniejsze.
UsuńPozdrawiam :)
U Ciebie Ewo zawsze smakowicie,aż zazdroszczę rodzince.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Natalio. Pozdrawiam :)
Usuń