rozwiń i czytaj przepis :
- 1 biodrówka ( 1,3 kg )
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 puszki groszku
- do smaku :
- sól
- pieprz
- przyprawa do gulaszu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ok 600 ml rosołu ( lub innego bulionu )
- mąka do zagęszczenia sosu
PRZYGOTOWANIE:
Z
biodrówki odciąć mięso ( kość można wykorzystać na ugotowanie wywaru na
zupę ) i pokroić w grubszą kostkę. Marchew i cebulę obrać, umyć i
pokroić w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju i na
gorący tłuszcz wrzucić kawałki mięsa, dodać przyprawę do gulaszu i
podsmażyć. Następnie dodać cebulę i marchew i smażyć kilka minut a potem
podlać bulionem, dodać resztę przypraw i dusić wszystko do miękkości.
Dodać odsączony z zalewy groszek i zagęścić sos odrobiną mąki
wymieszanej z wodą. Opcjonalnie można dodać śmietanki ale nie jest to
konieczne.
rewelacja:D
OdpowiedzUsuń