poniedziałek, 3 marca 2014

Gulasz z biodrówki


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1 biodrówka ( 1,3 kg )
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki groszku
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do gulaszu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ok 600 ml rosołu ( lub innego bulionu )
  • mąka do zagęszczenia sosu

PRZYGOTOWANIE:

Z biodrówki odciąć mięso ( kość można wykorzystać na ugotowanie wywaru na zupę ) i pokroić w grubszą kostkę. Marchew i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju i na gorący tłuszcz wrzucić kawałki mięsa, dodać przyprawę do gulaszu i podsmażyć. Następnie dodać cebulę i marchew i smażyć kilka minut a potem podlać bulionem, dodać resztę przypraw i dusić wszystko do miękkości. Dodać odsączony z zalewy groszek i zagęścić sos odrobiną mąki wymieszanej z wodą. Opcjonalnie można dodać śmietanki ale nie jest to konieczne.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.