wtorek, 4 marca 2014
Wiosenna zupa z klopsikami i kurkami
rozwiń i czytaj przepis :
Bukiet jarzyn wiosenny Hortex - 1 opak.
Klopsiki :
500 g mięsa wieprzowego
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki wody
1 cebula
sól morska z pieprzem do smaku
sól morska ziołowa do smaku
chili do smaku
Zupa :
ok 2,5 l wody
2 czubate łyżki posiekanego koperku
1 op bukiet jarzyn wiosenny Hortex
1/2 puszki kukurydzy
250 g blanszowanych kurek
6 ziemniaków
1 duża marchewka
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 duży liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki
3/4 szk mleka 3,2%
Mięso zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Dodać pozostałe składniki i wymieszać masę, w razie konieczności jeszcze doprawić. Do dużego garnka wlać wodę, dodać liść i ziele oraz trochę soli i pieprzu i zagotować ją. Masę mięsna formować w małe kuleczki i wrzucać na wrzątek. Gotować kilka minut a potem łyżką cedzakową wyjąć je na talerz. Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew wrzucić do powstałego wywaru i gotować prawie do miękkości, potem dodać kurki, odsączoną z zalewy kukurydzę i bukiet jarzyn. Gotować kilka minut aż warzywa będą miękkie. Potem dodać klopsiki. Na koniec mleko wymieszać z mąką i zagęścić lekko zupę, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Podawać po kilku minutach gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.