rozwiń i czytaj przepis :
- Biszkopt migdałowy :
- 4 łyżki tartych migdałów
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki pszennej typ 500
- 5 jajek ( rozmiar M )
- 2 łyżki cukru waniliowego ( domowego )
- 1/2 szk cukru
- Krem orzechowy :
- 3 kremy orzechowe ( po 100 g )
- 5 łyżek tartych orzechów włoskich
- 750 ml mleka
- 250 g margaryny Kasia ekstra maślany smak
- Dodatkowo :
- kolorowa posypka do ciast
- deserowe płatki czekoladowe
- tarte migdały do wysypania formy
- margaryna do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt
migdałowy : Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryna i wysypać
migdałami ( jeśli nie mamy tartych migdałów i orzechów możemy zmielić
całe ). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek i
ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka i
wymieszać, potem przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i
delikatnie wymieszać. Teraz dodać migdały i ponownie wymieszać masę
delikatnie szpatułką. Masę na biszkopt wyłożyć do przygotowanej
tortownicy i wstawić ją do piekarnika. Biszkopt piec 40 minut a potem po
wystudzeniu przekroić na 3 placki.
Krem : mleko wlać do wysokiego
naczynia, wsypać mieszankę kremu i miksować kilka minut. Potem porcjami
dodawać miękka margarynę i miksować do momentu aż nie będzie
wyczuwalnych grudek margaryny. Na konie dodać orzechy i ponownie
wymieszać krem.
Przełożenie : Każdy krążek ciasta nasączyć ulubionym
ponczem lub herbatą owocową. Pierwszy krążek ułożyć na paterze lub
talerzu, rozsmarować porcję kremu, przykryć krążkiem biszkoptu i znowu
pokryć kremem. Przykryć ostatnim krążkiem i posmarować wierzch i boki
tortu. Resztą kremu udekorować tort i na koniec posypać posypką i
czekoladą. Tort wstawić do lodówki na co najmniej godzinę ( moi chłopcy
nie mogli się doczekać i tort zajadali szybciej ).
rewelacja:)
OdpowiedzUsuń