Strony

środa, 23 kwietnia 2014

Drożdżowe gniazdka


rozwiń i czytaj przepis :

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 jajko
  • 3,5 szk mąki typ 450
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szk mleka
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • Farsz :
  • 400 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 200 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • 1 łyżeczka bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:

Farsz : Boczek, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić na patelnię i podsmażyć. Potem dodać posiekaną natkę i odsączoną kukurydzę gdy cebula i pieczarki będą miękkie. Doprawić do smaku i dodać bułkę tartą i wymieszać, bułka wchłonie wszystkie soki z patelni. Farsz odstawić do przestygnięcia.

Ciasto : Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Drożdże w miseczce wymieszać z cukrem, jogurtem i jedną łyżką mąki na konsystencję gęstej śmietany. Do miski z mąką wbić dwa jajka, wlać mieszankę drożdży, mleko i zetrzeć margarynę na tarce. Wszystkie składniki połączyć najlepiej mikserem a potem wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i odstawić do lekkiego podrośnięcia.

Gniazdka : Gdy ciasto się ruszy ponownie je wyrobić, wałkować na placki o grubości kilku milimetrów. Foremką o średnicy 10 cm wycinać kółka a w połowie kółek na środku na przykład szklanką wycinać mniejsze ( będą nam potrzebne okręgi ). Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi posmarować trzecim jajkiem rozmąconym, na każdy krążek położyć okrąg i posmarować go też jajkiem.

W środek nałożyć farsz i zostawić gniazdka do podrośnięcia. Część gniazdek można posypać makiem gdy gniazdka podrosną piec po dwie blachy jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 15-17 minut w zależności od naszego piekarnika. Gotowe gniazdka można polać ketchupem i najlepsze są jeszcze ciepłe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.