rozwiń i czytaj przepis :
- Klopsiki :
- 500 g mięsa wieprzowo - wołowego
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz kolorowy
- Pozostałe składniki :
- 2 l wody
- 1 czerwona papryka
- 7 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 puszki groszku
- 1 szk marchewki konserwowej
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz kolorowy
- chili
- 25 g przyprawy do dań meksykańskich
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
W garnku
rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i
podsmażyć. Następnie wrzucić pokrojone pieczarki i paprykę i dalej
chwilę smażyć. Wlać gorącą wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać
przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków. Mięso na klopsiki
przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy wlać 3 łyżki wody i
wyrobić masę. Formować z niej małe klopsiki, gdyby okazało się, ze masa
jest za luźna dodać troszkę kaszy manny. Gotowe klopsiki wrzucać
delikatnie do garnka, zagotować a potem dodać odsączony groszek,
marchewkę, kukurydzę i wypłukaną fasolę. Wszystko gotować kilka minut aż
klopsiki będą ugotowane, dodać koncentrat i ketchup, ewentualnie
doprawić jeszcze do smaku, zagęścić zupę mąką wymieszaną z odrobiną wody
i zagotować zupę. Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.