środa, 23 kwietnia 2014

Zupa meksykańska z klopsikami


rozwiń i czytaj przepis :

  • Klopsiki :
  • 500 g mięsa wieprzowo - wołowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • Pozostałe składniki :
  • 2 l wody
  • 1 czerwona papryka
  • 7 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • 1 szk marchewki konserwowej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • chili
  • 25 g przyprawy do dań meksykańskich
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Następnie wrzucić pokrojone pieczarki i paprykę i dalej chwilę smażyć. Wlać gorącą wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków. Mięso na klopsiki przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy wlać 3 łyżki wody i wyrobić masę. Formować z niej małe klopsiki, gdyby okazało się, ze masa jest za luźna dodać troszkę kaszy manny. Gotowe klopsiki wrzucać delikatnie do garnka, zagotować a potem dodać odsączony groszek, marchewkę, kukurydzę i wypłukaną fasolę. Wszystko gotować kilka minut aż klopsiki będą ugotowane, dodać koncentrat i ketchup, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku, zagęścić zupę mąką wymieszaną z odrobiną wody i zagotować zupę. Podawać na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.