rozwiń i czytaj przepis :
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 1 mała czerwona cebula
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 pojedynczej piersi z kurczaka
- kilka gałązek roszponki
- 2 kromki chleba
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- chili
- zioła włoskie
- papryka ostra
- Sos :
- 1 sos włoski ( 8 g )
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE:
Na
patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Z kromek chleba odciąć
skórę, pokroić miękisz w kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać zioła
włoskie i usmażyć grzanki na zloty kolor. Usmażone odsączyć na ręczniku
papierowym. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Na
patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i na gorący tłuszcz wrzucić kawałki
kurczaka po czym dodać do smaku sól, pieprz, chili i ostrą paprykę.
Usmażyć i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Składniki sosu
umieścić w słoiczku i potrząsając zakręconym słoikiem wymieszać sos.
Sałatę, cebulę i paprykę pokroić : sałatę grubiej a paprykę i cebulę w
kosteczkę, ale wszystko osobno. Na dno miski wsypać połowę sałaty, na
sałatę posypać cebulę. Potem znowu wsypać sałatę, paprykę, następnie
kurczaka i listki roszponki. Na sam koniec posypać grzankami i polać
wszystko sosem. Sałatkę można wymieszać przed podaniem, ale nie jest to
konieczne.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki, ale zdecydowanie za rzadko je robię. Twoja wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuń