Strony

sobota, 29 listopada 2014

Seromakowiec

                         Jak wiadomo Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Nie da nam o tym zapomnieć między innymi telewizja, w której ciągle lecą reklamy świąteczne. Dziś robiłam przymiarkę do jednego z ciast. jest to seromakowiec czyli dla lubiących serniki i makowce ciasto idealne. I muszę przyznać, że będzie to pewniak na święta. Ciasto jest łatwe do przygotowania, co prawda jest z gotową masą makową a bakaliami ale podkręciłam smak  skórką pomarańczową i cytrynową i ciacho jest smaczne. Może ktoś się skusi i upiecze bo mamy od razu dwa w jednym.

rozwiń i czytaj przepis :




Spód :
100 g margaryny do pieczenia
1 żółtko
1/2 szk cukru pudru
1 szk mąki pszennej typ 500

Masa makowa :
2 jajka
4 łyżki kaszy manny

Masa serowa :
500 g serka śmietankowego ( gotowego do serników )
1 budyń waniliowy
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki gęstej śmietany 18 %

cukier puder do posypania

SPÓD :
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, żółtko i zetrzeć margarynę na tarce o grubych oczkach.
Wszystko połączyć i zagnieść ciasto.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem.
Nakłuć je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

MASA MAKOWA :
Masę wyłożyć do miski, wbić jajka, dodać kaszę mannę oraz obie skórki i wymieszać.

MASA SEROWA :
Jajka ubić na puch z cukrem i cukrem waniliowym.
Potem dodać ser, śmietanę i budyń i wymieszać składniki aby nie było grudek.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową ale nie równać powierzchni.
Na masę makową wyłożyć masę serową, lekko wyrównać powierzchnię.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 180 stopniach.
Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Upieczony seromakowiec zostawić na godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a potem wyjąć i całkowicie wystudzić.
Posypać cukrem pudrem i pokroić w kostkę.

10 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.