Strony

sobota, 13 grudnia 2014

Makowo - kremowa delicja

                     

rozwiń i czytaj przepis :

BISZKOPT MAKOWY :
6 jajek ( rozmiar M )
1 budyń waniliowy ( proszek 35 g bądź 40 g, bez cukru )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki tortowej
1/3 szk suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk cukru

MASA :
750 ml mleka 3,2 %
2 op kremu do karpatki

DODATKOWO :
12 ciastek ( delicji księżyce )
2 galaretki wiśniowe
900 ml gorącej przegotowanej wody

POLEWA :
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki słodkiej śmietanki 18%

DEKORACJA :
posypka do ciast czerwona 
posypka do ciast zielona
miks keksowy

BISZKOPT :
Do miski robota wlać białka i ubić, gdy będzie prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będą sztywne.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Obie mąki, budyń, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać mak i wymieszać.
Taką mieszankę dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Blachę do pieczenia o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przeciąć na dwa blaty.

GALARETKA :
Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

MASA :
Do miski robota wlać mleko, założyć osłonkę zapobiegającą chlapaniu ( jeśli mamy taką w wyposażeniu ) i miksować na wysokich obrotach.
Wsypać proszek karpatkowy i mieszać kilka minut aż krem zgęstnieje.

PRZEŁOŻENIE :
Jeden z blatów biszkoptowych włożyć do blaszki, nasączyć dowolnym płynem ( u mnie woda z cytryną ), na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować.
Na kremie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki aż galaretką całkowicie zastygnie.
Gdy będzie już dobra na galaretkę wyłożyć pozostałą część kremu, rozsmarować i drugi blat nasączyć i położyć biszkopt na kremie.
Cukier puder wsypać do miseczki, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Gotową polewą polać ciasto i posypać posypkami oraz miksem keksowym.
Ciasto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do związania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.