Strony

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Puszysty sernik piegusek z sosem toffi

                           Dziś kolejna odsłona sernika. Tak sobie pomyślałam, ze skoro seromakowiec jest taki pyszny to sernik z dodatkiem suchego maku też powinien wyjść dobry. I tak jest dobry ale wyszedł mi tak puszysty, że mam teraz problem z jego ładnym pokrojeniem. Ale nic to bo jest tak dobry, ta jego kremowa konsystencja i wyczuwalne drobinki maku, poezja. Sernik wręcz rozpływa się w ustach.
rozwiń i czytaj przepis :


1 kg serka waniliowego do serników z kawałkami wanilii
250 g jogurtu greckiego
140 g serka Danio z czekoladą
1/2 szk suchego niebieskiego maku
5 jajek
1 szczypta soli
3/4 szk cukru
2 budynie waniliowe
okrągłe biszkopty
Sos toffi :
15 cukierków toffi ( dowolny smak )
20 g mlecznej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 18 %

Piekarnik nastawić na 180 stopni i wstawić na dno blachę z wodą.
Tortownicę ( u mnie z ceramicznym dnem i silikonową obręczą ) o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami.
Żółtka oddzielić od białek a potem żółtka utrzeć z cukrem w większej misce.
Do utartych żółtek dodać jogurt grecki, serek danio i wsypać budynie oraz mak i wymieszać.
Następnie dodać serek waniliowy, wymieszać.
Z białek ubić na sztywno pianę z dodatkiem soli, dodać jej część do masy i już łopatką a nie mikserem wymieszać.
Dodać resztę piany, wymieszać i masę przelać do tortownicy.
Na drugi poziom od dołu do piekarnika włożyć kratkę, potem wstawić tortownicę i piec 40 minut.
Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 150 i piec kolejne 30-35 minut.
Po upieczeniu zostawić sernik do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem sernik wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotować rondelek, metalową miskę i składniki na sos toffi.
Do rondelka wlać trochę wody, na rondelek postawić miskę, woda nie może dotykać miski.
Dodać czekoladę, toffi i śmietankę i podgrzewać aż toffi i czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką.
Wyjąć sernik z lodówki i polać go przygotowanym sosem.
Odstawić do lekkiego stężenia sosu.
( przy krojeniu uważać bo sernik jest bardzo puszysty i ciężko go ładnie pokroić ).

10 komentarzy:

  1. Ewciu bardzo fajnie to wymyśliłaś..;) Cudo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł z tym makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhm widzę że u Ciebie już pachnie Świętami :) Ciacho wygląda cudnie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tymi makowymi piegami wygląda zachwycająco :) No i ten sos toffi - marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tak jest pyszny ten sernik ale bardzo puszysty i trudno go było kroić :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.