Strony

środa, 2 września 2015

Chleb pszenno - kukurydziany z osrtopestem

Kolejny domowy i pyszny chleb.
Dodatek ostropestu i mąki kukurydzianej to świetny wybór.
Wiem, że się powtarzam ale zachęcam osoby, które jeszcze nie piekły pieczywa do spróbowania domowego wypiekania.
Ale taka moja rada, że jeśli jeszcze nie mieliście do czynienia z pieczeniem chleba nie kombinujcie i pieczcie według przepisów.
A potem to już szalejcie i róbcie swoje receptury i dodawajcie składniki jakie tylko Wam wpadną w ręce.
Pod warunkiem, że nadadzą się do wypieku pieczywa.


50 g mąki kukurydzianej
350 g mąki pszennej typ 750
3 łyżki mielonego ostropestu
25 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru

Drożdże wrzucić do miski, wsypać cukier i wymieszać aż drożdże staną się płynne.
Potem wlać wodę, wsypać wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane i lekko połączyć je z płynnymi składnikami.
Wlać olej i wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
Gdy podrośnie ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
Oprószyć ponownie mąką, ponownie zakryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość chleb naciąć nożem i wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z naczyniem z wodą ustawionym na dnie piekarnika.
Chleb piec około godzinę a potem chleb wyjąć z formy i wystudzić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.