Strony

niedziela, 6 grudnia 2015

Bułeczki z pieczarkami i serem

Ale ten czas leci.
Dopiero co piekłam bułeczki czekoladowo cynamonowe a już dziś kolejna odsłona 
Tematem są bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami a przepis pochodzi z tego bloga.
Niestety nie miałam mleka w proszku i pomidorów więc dałam zwykłe mleko i żółty ser.
Bułeczki wyszły smaczne i jak to już jest u mnie zjadłam taką ciepłą zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Bo nie muszę przypominać, że takie są najsmaczniejsze.


Ciasto :
400 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
250 ml mleka
60 g masła
1 łyżeczka soli
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru

Nadzienie :
300 g pieczarek
1 cebula
150 g żółtego sera klik
sól
pieprz
3 łyżki oleju

Dodatkowo :
1 małe jajko
1 łyżka wody
czarny sezam

Ciasto :
Mleko podgrzać i wymieszać w nim dokładnie drożdże i cukier.
Masło stopić.
Do misy robota wlać mleko, dodać stopione masło i wsypać mąkę wymieszaną z solą.
Wyrabiać ciasto kilka minut a potem zagnieść je na elastyczne ciasto.
Gdyby było za luźne podsypać odrobiną mąki.
Wyrobione ciasto oprószyć mąką, włożyć do miski, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Nadzienie :
Gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki a cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzać olej.
Wrzucić pieczarki, podsmażyć a potem dodać cebulę i dalej smażyć aż będą miękkie.
Dodać do smaku sól i pieprz a potem wymieszać nadzienie i przestudzić.
Następnie dodać straty na grubych oczkach ser i delikatnie wymieszać.
Nadzienie podzielić na 8 części.

Wykonanie :
Gdy ciasto wyrośnie odgazować je kilka razy zagniatając a potem podzielić na 8 części.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczać na dłoni.
Na środku kłaść porcje nadzienia i zlepiać dokładnie podłużne bułeczki kładąc je potem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
Bułeczki zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podrosną posmarować je rozmąconym z wodą jajkiem i posypać sezamem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 - 200 stopni i piec 20 - 25 minut.
Najlepsze są jeszcze ciepłe.




Razem ze mną piekli :

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.