Jeśli szukacie jakiegoś pomysłu na śledzie to może skusicie się na takie.
Proste w przygotowaniu ale smaczne.
Oprócz śledzi potrzebujemy tylko paprykę, cebulę, olej i przyprawy oraz naczynie.
Takie śledzie mogą stać około dwóch tygodni oczywiście przechowujemy w lodówce.
400 g filetów śledziowych a la matjas klik
1 czerwona papryka klik
1 duża cebula klik
olej klik
sól
pieprz
Śledzie wymoczyć w wodzie z odrobiną octu przez godzinę.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na paseczki.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w półksiężyce. Wymoczone filety pokroić na kawałki pod skosem.
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zalać olejem i wymieszać.
Przed wymieszaniem dodajemy sól i pieprz do smkau.
Gotowe śledzie przełożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Wglądają smakowicie i tak na pewno smakują...:) Jak będę robił śledzie to skorzystam z propozycji :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńFajne. A co z solą bo jest w przepisie kiedy ją dodajemy i ile. Proszę o szybką odpowiedz
OdpowiedzUsuńSól po prostu do smaku i dajemy tak jak pieprz przed wymieszaniem.
UsuńA co z solą????? Ale co z solą??? heheheh
OdpowiedzUsuńWyraźnie jest napisane, że sól i pieprz do smaku. Proponuję dokładnie czytać opisy przygotowania. Pozdrawiam.
Usuń