Przepis na ten sos znalazłam na blogu Berniki.
Tak go zachwalała, że postanowiłam go zrobić.
Jak pewne zauważyliście jakiś czas nie było mnie na blogu, bo bylam na wajacjach u rodzinki.
I nawet bardzo blisko Berniki.
Sos zrobiłam z moją kochaną Krysią ( bratową ) i część przywiozłam do domu a część zostawiłam dla Krysi.
Sos jest smaczny i pikantny, już zabieram się do przygotowania kolejnej porcji bo cukinia przyjechała razem ze mną do domu, przejechała prawie całą Polskę.
Jeśli nie robiliście takiego sosu to polecam, ja przy jego robieniu i potem jedzeniu będę wspominać tegoroczny bardzo udany wyjazd na wakacje.
Bardzo udane bo oprócz pobytu u brata bylismy we Wrocławiu ( polecam ZOO i afrykanarium ), Szczyrku, na Górze Żar ( piekne widoki ) i Wiśle.
Teraz czas wrócić do codziennego życia i nadrobienia między innymi nadrobienia zaległości na blogu.
4 kg cukini ( waga po obraniu jeśli duża cukinia )
1 kg cebuli
600 g cukru
800 g przecieru pomidorowego
2 opakowania ziół prowansalskich
4 łyżki soli ( lub do smaku )
2 szklanki octu 10% klik
2 łyżki słodkiej papryki
3 łyżki ostrej papryki
Cukinie umyć i obrać ( jeśli macie młode nie ma konieczności obierania ), pokroić na większe kawałki i usunąć gniazda nasienne.
Następnie pokroić w kostkę, cebule także pokroić w kostkę.
Pokrojone składniki wrzucić do dużego garnka, dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz octu i dusić od momentu zagotowania na małym ogniu w zależności od tego czy cukinia była mała czy duża od 30 do 50 minut.
Potem dodać ocet i dusić jeszcze 5 minut od czasu do czasu należy wszystko mieszać.
Gotowy sos zmiksować za pomocą blendera i rozlać do przygotowanych słoików.
Pasteryzować 15 minut od zagotowania, potem słoiki wyjąć i wystudzić a na koniec schować do spiżarki.
Świetnie napisany artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Pozdrawiam.
Usuń