Mamy weekend więc jest coś słodkiego.
Co prawda ten torcik powstał troszkę przypadkiem przez jedną osobę.
Ta osoba wie o co chodzi, więc nie będę tutaj się rozpisywać kto jest autorem całego zamieszania.
Myślałam aby zrobić coś na próbę i troszkę tu ryzykowałam czy śmietana nie padnie jak dodam chałwę ale tort wyszedł pyszny a masa delikatna.
Do dekoracji użyłam produktów od http://www.cukieteria.pl/.
Mają świetne różności więc możecie się zaopatrzyć choć niektóre ceny przyznam, że trochę przerażają swoją wysokością.
Ale czasami warto zaszaleć.
Biszkopt na średnicę 20 cm
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej typ 500 Klos Pol
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa chałwowa :
500 ml śmietany kremówki 36 %
250 g serka mascarpone
150 g chałwy waniliowej
2 łyżki cukru
Do dekoracji :
Białka ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka a potem ręcznie i delikatnie masę jajeczną połączyć z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.
Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubić ją na sztywno.
Następnie chałwę zetrzeć do ,śmietany na tarce o grubych oczkach i delikatnie wymieszać.
Każdy blat nasączyć wodą z sokiem z cytryny i posmarować porcją masy.
Na koniec udekorować tort resztą masy i ozdobami z czekolady i perełkami.
Tort wstawić do lodówki na około dwie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.