Strony

czwartek, 22 września 2016

Chleb na zaczynie poolish

Oglądając odcinek programu Bake off ale ciacho zaciekawił mnie zaczyn poolish.
Zaczęłam szperać w internecie, znalazłam przepis nastawiłam wieczorem zaczyn.
Muszę przyznać, że chleb wyszedł rewelacyjny i zjedliśmy go ze smakiem.
Chleb upiekłam oczywiście na mące od Klos Pol.
Mąkę możecie kupić w sklepie internetowym, jest świetna.



zaczyn :
450 g mąki pszennej typ 750 Kłos Pol
450 g letniej wody
1/8 łyżeczki suchych drożdży ( instant ) Kłos Pol

ciasto właściwe :
450 g mąki pszennej typ 750
170 g letniej wody
cały zaczyn poolish
20 g soli
5 g suchych drożdży ( instant )


Drożdże wymieszać z wodą, wsypać mąkę i wymieszać aż składniki się połączą.
Miskę z zaczynem zakryć folią spożywczą i zostawić zaczyn na 12 godzin.
Po upływie tego czasu mąkę na ciasto wymieszać z wodą, dodać cały poolish, wymieszać do połączenia się składników.
Zakryć miskę folią spożywczą i tak zostawić na 30 minut.
Potem dodać drożdże i sól i wyrobić gładkie, elastyczne ale nie za bardzo luźne ciasto.
Zakryte odstawić na 70 minut.
Po upływie 25 minut wyjąc ciasto na lekko oprószony mąką blat i złożyć ciasto kilka razy.
Umieścić je w misce, znów zakryć i czynność składania powtórzyć po kolejnych 25 minutach.
Trzeci raz złożyć po 20 minutach.
Koszyk do rozrostu obsypać mąką, z ciasta uformować bochenek i włożyć go do koszyka łączeniem do dołu.
Oprószyć mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić do 240 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a na kratkę położyć kamień do pizzy lub talerz ceramiczny ( większy od średnicy chleba ).
Gdy ciasto wyrośnie a lampka kontrolna piekarnika zgaśnie szybko ale uważając aby się nie poparzyć wyjąc talerz lub kamień i delikatnie wyłożyć wyrośnięty chleb z koszyka.
Szybko naciąć na górze ciasto nożem i wstawić do piekarnika na 35 minut.
W połowie pieczenia uchylić drzwiczki aby para wydostała się z piekarnika, zamknąć piekarnik i piec chleb do końca czasu.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
( Czas pieczenia zależy od piekarnika jaki posiadamy, może będzie konieczność wydłużyć go o 5 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy lub bochenek pod spodem wydaje głuchy odgłos chleb jest upieczony ).


7 g suchych drożdży to 25 świeżych. Wystarczy przeliczyć ile potrzeba świeżych jeśli nie macie drożdży suszonych. 
1/8 łyżeczki suchych to taka ilość jak na czubku łyżeczki ( niestety nie ważyłam tej ilości ).

10 komentarzy:

  1. czy moznaby podac ilość drozdzy do zaczynu w gramach lub czy można by podac ile byłoby to drozdzy zwykłych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zaczynu dałam tak na czubku łyżeczki od herbaty.
      Zaś jeśli chodzi to przelicznik na świeże drożdże to 7 g suszonych to będzie 25 g świeżych drożdży :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Też zaintrygował mnie ten zaczyn po obejrzeniu Bake off;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, boi chlebek jest super, choć pracy trochę wymaga :)

      Usuń
    2. A czy moznaby dokladnie ile w gramach suchych drozdzy do zaczynu i dalszego przepisu oraz w gramach drozdzy zwyklych do zaczynu i dalej

      Usuń
    3. Suchych drożdży do zaczynu nie ważyłam, wsypałam jak pisałam na czubku łyżeczki.
      A co do ciasta to chyba łatwo wyliczyć, wystarczy 25 : 7 a potem razy 5 bo suchych było 5 g. Czyli niecałe 18 g, proste prawda ?

      Usuń
  3. Ja trzymam chlebki ok 50 min w piekarniku bo lubie mocno wypieczony z Twojego przepisu wychodza dwa fajne bochenki i dodaje troche wiecej soli... Jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że chlebek smakował.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Gdy robimy zaczyn i dajemy drożdże świeże to dodajemy cukier? np szczyptę?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.