Moja słodka propozycja dla Was na dziś to rustykalna tarta z gruszkami.
Ciasto jest bardzo delikatne i kruche.
Taką tartę możecie zrobić z jabłkami lub innymi owocami, ale z gruszkami jest pyszna.
Najlepsza jeszcze ciepła ale jak wystygnie też jest dobra.
Do takiej tarty świetnie pasuje wino Monte Santi.
ciasto :
225 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1 szczypta soli
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
140 g zimnego masła
nadzienie :
5 gruszek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru trzcinowego Dry Demerara
cukier puder do posypania
Składniki na ciasto umieścić w misie robota z nożami do siekania.
Wszystko połączyć, potem wyjąć z misy i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na 40 minut.
Gruszki obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Wymieszać w mące i cynamonie.
Schłodzone ciasto rozwałkować na duży placek, na środku ułożyć cząstki gruszek ale tak aby zostawić trochę ciasta do założenia.
Posypać cukrem i wystające części ciasta założyć dookoła tak aby zachodziły na część gruszek.
Tak przygotowaną tartę przełożyć na blachę do pieczenia.
Tartę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczoną wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Bardzo lubię galette, z gruszkami jeszcze nie piekłam:)
OdpowiedzUsuń