wtorek, 1 listopada 2016

Jesienna dyniowo - gruszkowa kostka

Dziś mam typowo jesienne ciasto.
A jest nim pyszna kostka z masą budyniową i masą z dynią i gruszkami.
Do tego biszkopt, polewa i mamy pycha deser do kawy czy herbaty.
Jeśli lubicie takie słodkości to takie ciacho na pewno przypadnie Wam do gustu.



biszkopt :
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej Kłos Pol
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru

masa I :
350 ml mleka
1 budyń śmietankowy
cukier do smaku
150 g miękkiego masła

masa II :
250 g dyni
3 gruszki
1 szk wody
1 łyżeczka masła
1 galaretka cytrynowa

polewa :
1/3 kostki masła
1/3 szk cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki wody
1 listek żelatyny

wiórki czekoladowe 


Białka ubić z cukrem a potem dodając po jednym żółtku nadal ubijać.
Dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 28 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

2/3 mleka zagotować z cukrem a w pozostałym rozmieszać budyń.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i mieszać a potem chwilę gotować.
Budyń wystudzić.
Gdy wystygnie utrzeć masło i porcjami dawać budyń, mieszać na gładki krem.

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę, dodać masło i dusić do miękkości a potem dodać pokrojone gruszki i dusić nadal.
Gdy będą miękkie wyłączyć ogień i wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do lekkiego stężenia.

Składniki polewy podgrzać na ogniu ale bez żelatyny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a potem odcisnąć i dodać ją do polewy, wymieszać.

Pierwszy biszkopt włożyć do blaszki ( najlepiej dać też większy papier do pieczenia, co ułatwi wyjęcie ciasta do krojenia ), nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć tężejącą galaretkę, potem wyłożyć masę budyniową i zakryć drugim plackiem.
Nasączyć i po kilkunastu minutach polać polewą i posypać wiórkami czekolady.
Ciasto schłodzić i przed podanie pokroić w kostkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.