Na weekend polecam Wam znane cisto bez pieczenia jakim jest śnieżny puch.
Moja wersja jest bez prażonego kokosa, zamiast niego dałam amarantową posypkę waflową do ciast.
Jeśli nie robiliście jeszcze tego ciacha to polecam, bo jest pyszne.
16 herbatników
2 bite śmietany w proszku
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzącej wody
1 szk mleka
3 łyżki cukru pudru
500 g sera twarogowego 0 % Mlekoma
amarantowa posypka do ciast ( waflowa )
Blachę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć folią spożywczą a potem na dnie ułożyć ciastka.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i wystudzić.
Śmietany ubić z mlekiem, potem dodać ser, wymieszać, dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować.
Następnie wlewać małym strumieniem chłodne galaretki, wymieszać i masę wyłożyć na ciastka.
Blachę wstawić do lodówki na kilka godzin a gdy się wszystko zetnie posypać posypką.
Przechowywać w lodówce i przed podaniem kroić w kostkę.
jak ładnie wygląda!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda :-) jedyne co mnie martwi to ilość kalorii ale w końcu trenuję więc wybiegam go ;-) Albo na dzień przejdę na dietę wodną, w końcu mam filtr do wody więc zdrowej wody u nas w domu jest pod dostatkiem :)
OdpowiedzUsuńTen akurat jest mniej kaloryczny od tego krążącego w przepisach, bo ser ma 0 % a i brak wiórków smażonych na maśle. Więc nie jest tak źle :) A ciacho jest pyszne więc polecam.
UsuńZastąpię śniezkę smietaną Coś mi śnieżka nie podchodzi Ale pomysł świetny
OdpowiedzUsuńFaktycznie można użyć śmietany i pewnie następnym razem spróbuję dać śmietanę :)
UsuńDzięki za pomysł :)