W pierwszy dzień Nowego Roku witam Was pysznym ciastem o nazwie kantyczka.
Pewnie część z Was piekła już to ciasto a jeśli nie to polecam.
Jest smaczne, szybkie i łatwe do wykonania.
Ja się długo przymierzałam i w końcu upiekłam.
A inspiracją był przepis Magdy z bloga Domowa Cukierenka.
ciasto :
2,5 szklanki mąki typ 500
8 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
300 g masła irlandzkiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki suchego maku
2 łyżki kakao
1 dżem wiśniowy
1 konfitura brzoskwiniowa z marakują
2 paczki okrągłych biszkoptów
polewa :
2 łyżki masy kajmakowej
4 mleczne krówki
5 łyżek słodkiej śmietany
1 czubata łyżka masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
złote perełki cukrowe
Miękkie masło utrzeć na dokładnie z cukrem pudrem aż będzie puszyste.
Potem nadal ucierając dodawać po jednym żółtku.
Kolejne dodać dopiero gdy jedno połączy się z masą.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać, odłożyć dwie łyżki.
Z białek ubić pianę a potem bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
Ciasto podzielić na trzy części, w miarę równe.
Do jednej części wsypać mak, do drugiej kakao a do trzeciej odłożone wcześniej dwie łyżki mąki i każdą część wymieszać.
Blaszkę ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć na dno ciasto z kakao.
Na nim ułożyć biszkopty ( ja miałam takie mniejsze ale możecie użyć większych ) i rozsmarować konfiturę ( możecie użyć dowolnych dżemów jeśli nie macie takich jak ja ).
Wyłożyć ciasto z makiem, biszkopty a potem drugi dżem.
Na koniec rozsmarować jasne ciasto.
Piec w 180*C około 50 minut.
Po wystudzeniu polać polewą i posypać perełkami.
Polewa :
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż zrobi się ładna i gładka polewa.
Dzisiaj skorzystam z przepisu! Wydaje się być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i zachęcam do podesłania fotki wypieku.
UsuńPozdrawiam :)