Jakoś przepis na ten chleb mi umknął.
Nadrabiam więc i dodaję dziś.
Prosty chleb pszenno - żytni na mleku.
Idealny na śniadanie lub kolację.
250 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
250 g mąki żytniej typ 500 Kłos Pol
1 łyżka cukru
300 ml letniego mleka
7 g suszonych drożdży Kłos Pol
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 łyżki siemienia lnianego + do posypania Kłos Pol
Do misy robota wlać mleko, wsypać cukier i drożdże i mieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Potem wlać mleko, dodać mąki zmieszane z solą i mieszać hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
W międzyczasie wsypać siemię i wyrabiać ciasto 10 minut.
Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie wyjąc ciasto, przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 10 x 6 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Spryskać wodą, posypać siemieniem i zakryć folią.
Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 35 minut.
( na dno wstawić naczynie z wodą )
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Do wypieku chleba użyłam tej foremki .
Bardzo smakowity chlebuś :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń