Dziś mam pyszną propozycję rybną.
Jest to smażony łosoś na pierzynce z kurek i szpinaku.
Do tego dowolne dodatki i mamy super danie na specjalne ale nie tylko okazje.
Bałam się, że przeciągnę łososia ale wyszedł bardzo soczysty i smaczny.
1 kg fileta z łososia
400 g blanszowanych kurek ( mrożone )
5 brykietów mrożonego szpinaku
1 garść listków rungii
1/2 śmietanki 30 %
do smaku :
sól himalajska
czosnek suszony
pieprz
1 łyżka masła
olej rzepakowy do smażenia
mąka do obtoczenia
sok z cytryny
Filet oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posolić i skropić sokiem z cytryny.ułożyć kawałki łososia.
Odstawić na godzinę.
Potem obtoczyć w mące, nadmiar mąki usunąć.
Na patelni rozgrzać olej i układać łososia skórą do dołu.
Smażyć po kilka minut z obu stron.
Usmażone kawałki łososia odsączyć na ręczniku papierowym.
Potem zostawić na kilka minut aby odpoczęły.
W tym czasie na maśle podsmażyć rozmrożone kurki razem ze szpinakiem i rungią na maśle.
Dodać śmietankę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem i zagotować.
Kurki wyłożyć na talerz a na kurkach ułożyć usmażone kawałki łososia.
Podawać z pieczywem lub na przykład frytkami lub pieczonymi w piekarniku ziemniakami.
A ja się dzisiaj zastanawiałem, jak przygotować łososia :) Ekstra pomysł, zrobię to danie następnym razem. Tylko chyba nie mam kurek, ale inne grzyby też mogą być prawda?:)
OdpowiedzUsuńTez miałam z tym problem więc doskonale rozumiem. Jeśli nie masz kurek możesz dać pieczarki, też będzie dobre :)
Usuń