Strony

środa, 9 sierpnia 2017

Żółta cukinia nadziewana

Jak wiecie bardzo lubimy faszerowane warzywa.
Dziś polecam cukinię ale żółtą.
Zawsze robiłam zielona a tym razem upiekłam żółtą.
Danie idealne na obiad lub ciepłą kolację.
Upały, upałami ale coś trzeba jeść.

Do farszu użyłam pysznego sera korycińskiego z czosnkiem od Agnieszki i Marcina Bielec


2 średnie żółte cukinie
250 g ryżu
500 g mięsa wieprzowego
1/2 szk prażonej cebulki
350 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
2 pieczone papryki z zalewy
2 łyżki masła
do smaku :
sól
pieprz

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne, posolić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić.
Pieczarki pokrojone w kostkę podsmażyć na maśle.
Mięso zmielić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kukurydzę odsączyć na sicie.
Papryki wyjąć z zalewy i pokroić.
Wszystkie składniki nadzienia umieścić w misce, dodać do smaku przyprawy i wymieszać farsz.
Napełnić nim połówki cukinii i ułożyć ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Cukinie piec około 40 stopni w 190 stopniach.
( cukinie kontrolować, jak będzie miękka po włożeniu patyczka a farsz się zrumieni można wyłączyć piekarnik wczęśniej ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.