Dziś zapraszam na kawałek pysznego sernika.
Delikatny i puszysty.
Wanilia i nuta czekolady to idealne połączenie.
Taki sernik śmiało możecie upiec na Święta Wielkanocne, które tuż, tuż.
1 kg sera do sernika w wiaderku
6 jajek
1,5 szk mleka
1/2 szk oleju
3 budynie waniliowe
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szk cukru
3 łyżki czekolady w proszku
36 herbatników
cukier puder
Blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 170 stopni.
Na dnie blaszki ułożyć dwie warstwy ciastek.
Do miski włożyć żółtka jajek, budynie, wlać ekstrakt, mleko i olej i wymieszać.
Dodać ser i wymieszać ale tylko do połączenia składników.
Ubić pianę dodając cukier.
Pianę delikatnie połączyć z masą serową i wyłożyć prawie całą masę na ciastka.
W pozostałej części wymieszać czekoladę w proszku i rozsmarować widelcem.
Blachę wstawić do piekarnika i piec sernik około 70 minut.
Sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Czy zamiast tej czekolady nie można dać kakao???
OdpowiedzUsuńMożna dać ewentualnie kakao ale można też całkiem pominąć. Wtedy sernik będzie bez tego motywu.
Usuń