Dziś kolejny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Jako, że rabarbar jest sezonowy to warto ciszyć się nim w pełni.
Bo zimną zatęsknimy do takiego ciasta.
Rabarbar można mrozić ale jak dla mnie taki świeży jest najlepszy.
ciasto :
500 g mąki pszennej typ 500
200 g mąki kokosowej
1 szk mleka
50 g świeżych drożdży
1 szk cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 jajka
250 g masła
kruszonka :
125 g mąki pszennej typ 500
125 g mąki kokosowej
125 g masła
125 g cukru
dodatkowo :
kilka łodyg rabarbaru
2 łyżki mąki
cukier puder do posypania ciasta
Drożdże wymieszać w mleku.
Obie mąki przesiać do miski, dodać sól i cukier i wymieszać.
Zetrzeć masło na tarce do miski z mąką.
Mleko z drożdżami wlewać do miski i mieszać składniki za pomocą widelca.
Gdy się połączą zagnieść ciasto i zakryć ściereczką do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrasta obrać rabarbar, pokroić na kawałki i obtoczyć w mące.
Połączyć składniki kruszonki.
Blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto, na cieście rozłożyć rabarbar a na nim kruszonkę.
Zakryć blachę ściereczką i zostawić do podrośnięcia.
Gdy podrośnie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pie ciasto 55 minut.
Potem wyjąć formę, wystudzić ciasto i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Nie ma lepszego ciasta niż drożdżowe:)
OdpowiedzUsuń