Dziś kolejny przepis na pierogi.
Tym razem ruskie ale z prażoną cebulką.
Czasami nie podsmażam cebulki a daję już gotową prażoną właśnie.
Też czasami ułatwiacie sobie pracę w kuchni ?
Bo ja tak i wcale się tego nie wypieram.
Bo od czasu do czasu można pójść na skróty z gotowcem, prawda ?
Pierogi można podać ze skwarkami lub odsmażane z ulubioną surówką.
ciasto :
750 g mąki pszennej typ 500
375 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju
nadzienie :
600 g półtłustego twarogu
700 g ziemniaków ( ugotowanych dzień wcześniej )
2/3 szk prażonej cebulki
sól do smaku
pieprz do smaku
Mąkę przesiać do miski razem z solą.
Do wody wlać olej i potem wodę wlewać do mąki i mieszać najlepiej widelcem.
Gdy składniki się połączą wyrobić ciasto.
Zostawić je w misce i zakryć drugą miską.
Ciasto zostawić na pół godziny by odpoczęło.
W czasie jak ciasto na pierogi odpoczywa zmielić w maszynce do mięsa twaróg i ziemniaki.
Zmielone składniki umieścić w misce, dodać prażoną cebulkę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdy ciasto odpoczęło wałkować je na cienkie placki, nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi zabezpieczyć przez wysychaniem ściereczką.
Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać okraszone skwareczkami lub podsmażone na rumiano z ulubioną surówką.
UWAGA
gdy wałkujemy ciasto nie należy łączyć końcówek ciasta do wtedy ciasto robi się twarde. Należy każdą końcówkę wałkować osobno do wyczerpania porcji ciasta i dopiero wałkujemy następną.
U mnie w domu ruskie znikają w mgnieniu oka - zrobię i od razu po ugotowaniu ich nie ma ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do siebie https://natkaopowiada.blogspot.com <3
Tak chyba wszędzie jest, że pierogi znikają ekspresowo :)
UsuńCebulę zawsze w domu mam świeżą , prażona niekoniecznie ale dziękuje za sugestię, może nabędę., /Tylko to produkt nie pierwszej potrzeby i ciągle się zapomina o nim w sklepie.
OdpowiedzUsuńDokładnie, nie pierwszej potrzeby. Ale od czasu do czasu warto kupić i mieć w razie co :)
Usuń