Tym razem jest to sos cukiniowo paprykowy o słodko kwaśnej nucie.
Taki sos będzie jak znalazł na zimę jako sos do pizzy czy sos do spaghetti.
Cukinii i papryki w sklepach i na działkach mnóstwo więc nie zwlekajcie i zróbcie taki sosik.
Sos cukiniowo - paprykowy
Sos cukiniowo paprykowy - składniki
4 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
2 kg papryki ( waga po usunięciu gniazd nasiennych )
1 kg cebuli
40 g ziół prowansalskich
1 szk cukru trzcinowego
1 op ostrej papryki
1,5 szk octu 10 %
sól do smaku
4 słoiczki koncentratu pomidorowego ( po 200 ml )
Sos cukiniowo paprykowy - przygotowanie
Obraną cukinię, paprykę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa na średnim sitku.
Zmielone warzywa wrzucić do garnka i gotować około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Potem dodać przyprawy bez octu i dalej gotować 15 minut.
Po tym czasie dodać ocet i gotować dalej kolejne 15 minut.
Sos rozdzielić do słoików, zakręcić,
Pasteryzować około 20 - 30 minut, potem słoiki wystudzić i wynieść w chłodne miejsce.
Fajny ten sosik. Dziękuję za dodanie do akcji :) Podsumowanie właśnie się pisze ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń