sobota, 3 listopada 2018

Deser z tapioki i mango

Przymierzałam się od dawna do zrobienia tego deseru.
W końcu po internetowej lekturze i przeanalizowaniu wielu przepisów zrobiłam w końcu to cudo.
Miałam pewne obawy co do smaku i konsystencji ale wiecie co ?
To jest dobre.
Mój mus jest z mango w syropie ale myślę, że inne owoce też dadzą radę.
Tak więc do dzieła bo deser jest smaczny i szybki do przygotowania, no trzeba tapiokę namoczyć ale potem to już z górki.

Deser z tapioki i mango


Deser z tapioki i mango

Deser z tapioki i mango - składniki


1 puszka mleka kokosowego
100 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 ml tapioki ( drobnej )
1 szk zmiksowanego mango w syropie ( sam owoc )

deser z tapioki i mango - przygotowanie


Mleko kokosowe wymieszać w garnku ze zwykłym mlekiem.
Wsypać kuleczki tapioki i zostawić na około 3 godziny.
Potem dodać cukier i ekstrakt i postawić garnek na ogień.
Gotować tapiokę cały czas mieszając do momentu aż tapioka zrobi się szklista.
Gotowy deser z tapioki rozdzielić do szklanek i na wierzch rozlać zmiksowane mango.
Podawać jeszcze ciepły.

Deser z tapioki i mango


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie😍😋teraz muszę go jeszcze zrobić i skosztować 👍😉😊

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, czym zastapic zwykle mleko?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.