W końcu po internetowej lekturze i przeanalizowaniu wielu przepisów zrobiłam w końcu to cudo.
Miałam pewne obawy co do smaku i konsystencji ale wiecie co ?
To jest dobre.
Mój mus jest z mango w syropie ale myślę, że inne owoce też dadzą radę.
Tak więc do dzieła bo deser jest smaczny i szybki do przygotowania, no trzeba tapiokę namoczyć ale potem to już z górki.
Deser z tapioki i mango
Deser z tapioki i mango - składniki
1 puszka mleka kokosowego
100 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 ml tapioki ( drobnej )
1 szk zmiksowanego mango w syropie ( sam owoc )
deser z tapioki i mango - przygotowanie
Mleko kokosowe wymieszać w garnku ze zwykłym mlekiem.
Wsypać kuleczki tapioki i zostawić na około 3 godziny.
Potem dodać cukier i ekstrakt i postawić garnek na ogień.
Gotować tapiokę cały czas mieszając do momentu aż tapioka zrobi się szklista.
Gotowy deser z tapioki rozdzielić do szklanek i na wierzch rozlać zmiksowane mango.
Podawać jeszcze ciepły.
Wygląda bardzo smacznie😍😋teraz muszę go jeszcze zrobić i skosztować 👍😉😊
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńwitam, czym zastapic zwykle mleko?
OdpowiedzUsuńMożna dać sojowe lub tylko kokosowe.
Usuń