Bardzo lubię ciasta przekładane bo są smaczne ale też ładnie się prezentują.\
Dziś jedną z mas jest masa na bazie pulpy z mango do której dodałam jabłka i galaretkę cytrynową.
Ciasto polecam nie tylko na weekend, może być fajnym pomysłem na zbliżające się Święta.
Biszkopt upiekłam w nowej tortownicy Delicia Gold, którą możecie zakupić poprzez FAVI.pl.
I wiecie co ? Można myć je w zmywarce, to super rozwiązanie.
Spód może służyć jako taca a to ułatwia podanie ciasta.
Znajdziecie tam wiele innych ciekawych produktów. Zapraszam do zakupów.
Oprócz kwadratowej formy wybrałam sobie okrągłą tortownicę i obręcz do tortów.
ciasto z mango i masą budyniową
ciasto z mango i masą budyniową - składniki
Biszkopt
5 jajek ( M )
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szk cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
750 ml mleka
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
250 g masła
Masa mango
3 szk pulpy z mango
2 duże jabłka
2 galaretki cytrynowe
Polewa
1/3 kostki masła
4 łyżki mleka
1/3 szk cukru
1 listek żelatyny
4 łyżki kakao
Dodatkowo
złoto jadalne
ciasto z mango i masą budyniową - przygotowanie
Dno blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Białka ubić dodając porcjami cukier.
Potem dodawać po jednym żółtku.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Masę przełożyć do blaszki i wstawić formę do piekarnika.
Biszkopt piec 40 minut a potem wystudzić go i przekroić na dwa placki.
Część mleka zagotować a w pozostałym wymieszać budynie z cukrem.
Do gotującego się mleka wlać budyń i energicznie mieszając gotować przez chwilę.
Budyń w garnku dokładnie zakryć folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu i wystudzić go.
Gdy wystygnie utrzeć masło i dodając porcjami budyń utrzeć gładka masę.
Jabłka pokroić w kostkę i poddusić pod przykryciem z 1/5 szklanki wody.
Gdy jabłka będą miękkie dodać pulpę z mango i podgrzać.
Na koniec wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, schłodzić do momentu lekkiego ścięcia.
W rondelku podgrzać składniki polewy ale bez żelatyny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a potem odcisnąć ją z nadmiaru wody i dodać do polewy.
Polewę dokładnie wymieszać z żelatyną i lekko schłodzić.
Pierwszy placek ułożyć w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć masę budyniową, wyrównać łopatką z ząbkami ( lub gładko ) i wstawić do lodówki na 30 minut.
Potem wyłożyć masę mango i zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.
Na koniec ciasto polać przygotowaną polewą a gdy polewa zastygnie posypać jadalnym złotem.
Ciasto schłodzić w lodówce a na około 30 minut przed podaniem wyjąć je z lodówki i pokroić.
Cudnie wygląda a podejrzewam, że smakuje jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do podesłania fotki z efektu pieczenia.
UsuńPozdrawiam :)