Strony

wtorek, 11 grudnia 2018

Mielonka z łopatki i boczku

Domowa mielonka z łopatki i boczku.
Smaczna i wiemy co jemy, bo takie wyroby są o wiele lepsze od kupnych.
Choć raczej takiej mielonki to w sklepach się nie kupi.
Idealna na kanapki na śniadanie lub kolację.


mielonka z łopatki i boczku


mielonka z łopatki i boczku - składniki

1 kg łopatki wieprzowej
1 kg świeżego chudego boczku
1 główka czosnku
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
1,5 szk zimnej wody

mielonka z łopatki i boczku - przygotowanie


Łopatkę i boczek ( bez skóry ) zmielić w maszynce do mięsa.
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce a maleńki i oczkami ( ja starłam ) i dodać do mięsa.
Następnie dodać sól i pieprz do smaku oraz wlać wodę i wyrobić masę mięsną.
Gotową masą napełnić wcześniej wyparzone słoiki i zakręcić zakrętami.
Słoiki pasteryzować godzinę i zostawić je w garnku.
Następnego dnia pasteryzować jeszcze 30 minut.
Słoiki wyjąć z garnka a po schłodzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.