Smaczna i wiemy co jemy, bo takie wyroby są o wiele lepsze od kupnych.
Choć raczej takiej mielonki to w sklepach się nie kupi.
Idealna na kanapki na śniadanie lub kolację.
mielonka z łopatki i boczku
mielonka z łopatki i boczku - składniki
1 kg łopatki wieprzowej
1 kg świeżego chudego boczku
1 główka czosnku
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
1,5 szk zimnej wody
mielonka z łopatki i boczku - przygotowanie
Łopatkę i boczek ( bez skóry ) zmielić w maszynce do mięsa.
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce a maleńki i oczkami ( ja starłam ) i dodać do mięsa.
Następnie dodać sól i pieprz do smaku oraz wlać wodę i wyrobić masę mięsną.
Gotową masą napełnić wcześniej wyparzone słoiki i zakręcić zakrętami.
Słoiki pasteryzować godzinę i zostawić je w garnku.
Następnego dnia pasteryzować jeszcze 30 minut.
Słoiki wyjąć z garnka a po schłodzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.
napewno jest dobre sam takie rzeczy robię
OdpowiedzUsuńO tak , dobre. Pozdrawiam :)
Usuń