Strony

czwartek, 24 października 2024

Ciasto marchewkowe

               Ciasto marchewkowe to jedno z ciast jesieni. Można je oczywiście piec przez cały rok, ale jesienią smakuje jakoś inaczej. Jest bardzo proste do przygotowania i nawet nie potrzeba robota czy miksera, wystarczy tak zwana rózga. Fajny pomysł do przemycenia dzieciom warzyw.


Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe




Ciasto marchewkowe - składniki


3 jajka M
2 duże marchewki
2 solidna garść orzechów włoskich i laskowych
80 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
180 g mąki tortowej 
150 g oleju rzepakowego


Ciasto marchewkowe - przygotowanie


Piekarnik nastaw na 180 stopni, a keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i olej i wszystko ubij. Orzechy wrzuć do rozdrabniacza i drobno podiekaj. Obrane i umyte marchewki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiej przez sito. Wszystko dodaj do masy jajecznej k wymieszaj. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 50-60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

 

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.