Strony

sobota, 2 listopada 2024

Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe

                          Dawno nie piekłam bułek, więc nadrabiam zaległości i wrzucam Wam super przepis na szybkie i smaczne bułki. Robi się szybko, więc możecie zrobić rano na śniadanie lub wieczorem na kolację. To kto się skusi?


Pszenno orkiszowe bułki jogurtowe


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe




Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe - składniki


100 g kefiru
300g jogurtu naturalnego 
ciepła woda (ilość będzie podana w opisie przygotowania)
50 g świeżych drożdży 
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej typ 450
500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe - przygotowanie


Do naczynia (dzbanka z miarką) przełożyć kefir i jogurt, spotem dolać ciepłą wodę. Ma być tyle, aby miara wskazywała 600ml. Dokładnie wymieszać, jeśli będzie za zimne lekko podgrzać. Przelać do miski, wkruszyć drożdże , dodać cukier i wymieszać. Następnie wsypać mąki i sól i za pomocą miksera z hakami wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lub tortownicę i podzielić na kawałki ( u mnie wyszło 20). Nastawić piekarnik na termoobieg na 220 stopni i ustawić na dnie naczynie z wodą. Każdy kawałek ciasta kilka razy złożyć i uformować małe bułeczki. Układać je na blachach do z wyposażenia piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia lekko spłaszczając. Każdą bułeczkę naciąć nożem i spryskać wodą. Gdy piekarnik się nagrzeje ponownie spryskać bułeczki i wstawić blachy do piekarnika. Bułeczki pięć 20 minut. Po upieczeniu od razu spryskać je ponownie wodą i wystudzić.


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe


Pszenno orkiszowe bułeczki jogurtowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.