Szukając przepisu na szybkie ciasteczka natknęłam się na ciastka od Strawnerries. Robi się je naprawdę szybko. Mogą być w wersji z cukrem lub cukrem pudrem. Ale moje wskazówki opisze Wam niżej.
Ekspresowe ciasteczka
Ekspresowe ciasteczka - składniki i przygotowanie
405 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
350 g zimnego masła
2 żółtka
4,5 łyżki gęstej śmietany (użyłam jogurt naturalny)
cukier do posypania ciasteczek
białko
Do miski wsypać mąkę, zetrzeć na tarce masło i dodać pozostałe składniki. Za pomocą miksera wszystko połączyć, a potem szybko zagnieść ciasto. Dwie blachy z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na termoobieg na 165 stopni. Ciasto wałkować na grubość około 5mm. Dowolną foremką wycinać ciasteczka (u mnie gwiazdki) i układać je na blaszce. Każde ciasteczko posmarować białkiem i obficie posypać cukrem. Ciasteczka piec około 20 minut, po czym wyjąć je na kratkę i wystudzić.
Uwagi
1 do ciasta nie daję się cukru, ale proponuję trochę dodać
2 po upieczeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem, wtedy nie smarujemy ich białkiem i nie posypujemy cukrem
3 wystudzone ciasteczka możemy przełożyć nutellą lub marmoladą albo innym kremem np. orzechowym ( ja po spróbowaniu przełożyłam je właśnie nutellą, bo mimo posypania cukrem były mało słodkie mimo, że nie lubię za słodkich wypieków).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.